fredag 22 februari 2013

Turkiskt kaffe

Jag har idag blivit bjuden på min första kopp av turkiskt kaffe av min goda vän Pelin, som kommer från Turkiet. Efter en mysig lunch på stan så åkte vi hem till Pelin som bjöd oss på turkiskt kaffe. Hon serverade kaffet i små söta koppar som påminde mig om min farmors gamla kaffeservis. Jag som aldrig druckit det tidigare, tyckte att det var väldigt sumpigt.


Om jag har förstått rätt så kokas mycket finmalet kaffe i en stark blandning i en särskild kaffekanna, cezve, tillsammans med socker om så önskas. Kaffet hälls upp i en liten kopp där kaffesumpen kan vara upp till halva koppen. Kaffet får vila lite så sumpen lägger sig på botten.



Kaffet har en stark tradition i Turkiet där det även är vanligt att spå i kaffesumpen. Efter att kaffet druckits upp vänder du koppen på fatet och lägger din ring ovanpå för att dra sig åt värmen. Efter några minuter tas ringen bort och du vänder på koppen. Du får då ett mönster på fatet och i framför allt i koppen att studera. Pelin berättade vad hon såg i en av kopparna :)




Trevlig stund så här på fredags eftermiddagen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar